MARŤAS REPORT BĚH ŠEPTOUCHOVEM 2012

REPORT Z BĚHU ŠEPTOUCHOVEM 2012

Podzim je tady – triatlonová sezona u konce, v Koutech už si pomalu kluci brousí brusle a pro nás Pohárové účastníky to znamená jediné – přestat se „jenom“ vozit na kole a začít taky trochu běhat (teda to platí jak pro koho). První prověrkou byl Běh Šeptouchovem. Zde mělo být jasno, kdo bude usilovat o přední příčky a komu šlo hlavně o „etapové“ vavříny – myslím tím především Vencu Holuba, kterému stačilo prakticky „obejít“ oba běhy (ostatně stejně jako vloni) a měl by Pohár Melechova v kapse. Ale nestalo se.

Na Šeptouchově nechyběl obhájce Jirka Brychta, který letos mohl dovršit čistý hattrick, dále Rudolf Jánošík, samozřejmě Franta Tichý, který má pro změnu nakročeno k Pohárovému hattricku, Ondra Hromádka, Petr Svatků, Pepa Svoboda, Vláďa Trýbů, běžci z řad ledečských fotbalistů - Tomáš Dvořák a Petr Miláček, a Melechovský prapor držel vzhůru Marcel Pašků. Ještě v pátek večer, kdy teploty byly horkotěžko dvojciferný a ch.... jak blázen, sem si říkal, že to bude druhej den pěknej očistec, ale kluci pořadatelský nezklamali a už od rána vysušovalo trať podzimní slunce.

Startu mužského závodu předcházelo ještě klání žen a dívek – sice „jen“ na dva kilometrové okruhy (proti mužským 8), ale o to intenzivnější to bylo. Pro vítězství si s megaluxusním náskokem doběhla sympatická Lada Nováková (7:31 min), druhou Zuzanu Brychtovou (8:54) a třetí Andreu Adamcovou však dělily pouhé 4vteřiny.

Po 11. hodině zazní startovní výstřel znovu a 21ti členné startovní pole se dává do pohybu. Kupodivu to nejsou chrtí závody jako obvykle, ale i tak se hned po prvním kopečku skupina dělí na dvě – vepředu hlavní favorité, druhou vede Ondra Hromádků a zbytek za ním. Při seběhu na louku se chvíli snažim čelo dotáhnout, ale zůstane jenom u přání a tak se řadim zpátky za Ondru. Před závodem tvrdil, že se byl naposledy „projít“ na XTerře, ale první kolo za 4:01 tomu zatim moc neodpovídá. Druhý kolo má stejnej průběh – Ondra diktuje na čele tempo, my se tak nějak držíme kolem. Čelo už není ani na dohled, i když to dáváme za 4:07. Už si řikám, jestli ten Ondra někdy odpadne, kopec na začátku třetího kola už tak svižně neběží, s Petrem ho střídáme a na louce už máme viditelný náskok. Třetí kolo za 4:15, tak 100m před náma Lukáš Jirák a pomalu nám odbíhá i Franta Tichej junior. Petr to komentuje, že ho stejně doběhnem – bohužel ani prt. Zatímco „bruslíme“ na bahně při seběhu na louku, prohodíme něco málo o kolech a tak. Po trati jsou ideálně rozmístěný diváci, po výběhu z louky dokonce mají malí kluci pro někoho z čela připravenou flašku s pitim – servis all inclusive. 4.kolo už máme za 4:25, s Petrem se vzájemně ujišťujme, že tohle tempo už do cíle vydržíme v pohodě, ale pomalu už vymýšlím, jak utýct i jemu. Snažim se diktovat tempo – aspoň psychicky mi to pomáhá víc, než když se „vyvážim“, ale stejně mi to přijde, že běžim jak Kačer Donald. Do kopečka vzadu na louce si dycky Peťas nebezpečně nadbíhá pomalu skrz křoví, ale zatim nic nezkouší. V 6.okruhu už čekáme, kdy se kolem nás prožene Jirka Brychta, ale ticho po pěšině. Až na začátku 7.kola si nás dává ve stoupání po startu – asi pikosekundu udržim myšlenku na to, zkusit se ho udržet, ale sám sobě se směju. Franta nás předbíhá o kus dál, jenom za ním lítá bahno z treter. Jeho napodobovat se už ani nepokoušim. Natahuju krok, ale Petr se drží bez problémů, tak to nechávám všechno na poslední kolo. Kopec po startu ještě na krev nejdem, ale na rovině a v bahnitym seběhu na louku už se snažim mít trochu náskok. Peťas ale za mnou a zase si nadbíhá do výšlapu na louce jako první. Nechávám tam všechno, plíce na prach a nahoře nabíhám s mírným náskokem. Peťas je kousek za mnou, ale na rovince nepolevuju a to ho zlomí – slyšim jenom: „Tak si běž...“ Myslim si, jakej je to lišák podšitej a že mě chce obalamutit, tak to rvu až do cíle.

Čas 34:17 teda žádnej zázrak nejni – o 56 vteřin horší než vloni, 8.místo absolutně je stejný, skoro 5ti minutová ztráta na vítěze. Tím je Jirka Brychta (29:27) a dovršuje svůj hattrick. Druhý v cíli je Franta Tichý (29:37) - vítěze měl nakonec kousek před sebou. Třetí Rudolf Jánošík, za ním pak fotbalisti Tomáš Dvořák (o minutu stáhnul svůj loňský čas) a Petr Miláčků – na ty bacha na Stvořidlech. Šestý nezapřel své geny Franta Tichej mladší, sedmý Lukáš Jirák (neskutečné, víc než 2minutové zlepšení), já osmý, Petr Svatků 8 vteřin za mnou a elitní desítku uzavírá Marcel Pašků. Pepa Svobodů na 12. místě, Vláďa Trýbů dokončil svůj první ročník na 13. místě (36:37) a hned za ním Ondra Hromádků, který se po slibném začátku pomalu propadal.

Před závěrečnou běžeckou perlou ve Stvořidlech jsou tak v Poháru jasně karty rozdány. Franta si s sebou může vzít košík na houby, Petr Svatků pro změnu malou dcerku, no a o zbylé třetí místo se pravděpodobně na trati „popereme“ s Ondrou. Tak za 3 týdny naviděnou ve Stvořidlech;-)

autor: Martin Knytl