Melechovské resumé 2015

Melechovské resumé 2015

           

        

S posledním podnikem vyvrcholil i šestidílný seriál Pohár Melechova, který by se dal charakterizovat jako zápolení o nejuniverzálnějšího "melechovana". Už loňský ročník naznačil, že je tento souboj čím dál tím prestižnější a i první polovina letošní sezóny tomu odpovídala.

Po Vilémovické 120 a overtuře léta v podobě silničního Kolem Melechova si nejlepší výchozí pozici vybudoval tradičně megasilný Ondra Pajer, pohárové ambice ostatních borců pak ale naplno vyvřely až před hospodou "Na vršku" v cíli Melechovského triatlonu. Celkovým 4.místem bere mraky bodů Jirka Beránek a při jeho triatlonových a běžeckých schopnostech je to favorit #1. Hned za ním končí letos jako znovuzrozený Ondra Hromádka, zvláště běžecký úsek dává tušit, že se do toho Ondra zase pořádně "obul". Stále vynikající body bere Ondra Pajer, zpovzdálí se po krůčkách jistojistě blíží silná trojka Franta Tichej, Petr Miláčků a Tomáš Dvořák.

Letní závodní triádu završuje melechovská XTeRra a už na startu Pohár ztrácí jednoho "superkohouta" - vinou onemocnění chybí Jirka Beránek a ztrácí tak naději na celkový úspěch. XTR vynechává také Franta a Ondra Pajer, mohou si to ovšem díky dostatku závodů dovolit. Luxusní "bramborou" v cíli o sobě dává konečně vědět Martin Knytl, hned za ním v závěsu kontruje Petr, Ondra Hromádků potvrzuje formu a nenechává si bodově nikoho uniknout, vyrovnanými výsledky se však do průběžného čela vyšvihnul ledečák Tomáš Dvořák. Také ženská soutěž začíná získávat reálné obrysy, vede humpolecká stálice Markéta Nešetřilová, hodně slušným výsledkem na XTR se však zezadu nebezpečně přiblížila světelská závodnice Alena Křikavová.

Atleticky zaměřený Běh Šeptouchovem dává tradičně vyniknout běžcům - specialistům, ovšem ještě před startem opouští melechovský dvorek další dva "superkohouti" - oba Ondrové (Pajer a Hromádka) - absentují a pohřbívají šanci na bednu. Tím se nám pole posouvá nahoru a do hry se dostávají dosud nenápadní hráči. Tomáš sice udrží průběžné vedení, ale očekávaným epesním výsledkem se do imaginárního žluťáka (po seškrtání nejhoršího závodu) obléká Petr následovaný Frantou a třetím Martinem Knytlem. V souboji žen vychází z duelu nejlépe Alča, Markéta má však pořád slušný náskok a může být relativně v klidu.

Matematika před poslední bitvou hovoří jasně - bodové rozestupy mezi borci převedené do "stvořidelských vteřin" dávají Petrovi náskok 1:00 minuty, Franta před Martinem 1:08, bez šance není ani Tomáš, který ztrácí 1:30 min. V ženském rankingu má Markéta před druhou Alčou relativně neochvějný náskok 2:00  minut, navíc si může dovolit nepřijet. Závod samotný je dramatický už od prvních metrů, v cíli však přesto svým etapovým vítězstvím Petr potvrzuje zisk celkového Poháru Melechova, druhé místo bere matador Franta a i přes mohutný Tomášův finiš svůj náskok Martin uhájí a získává bronz - už popáté v řadě. Nevděčné čtvrté místo tedy zbývá na Tomáše, podium uzavírá humpolecká Luboš Novák. Kde se však dějí věci, je duel mezi děvčaty - Markéta na Stvořidlech chybí, Alča neskutečným výkonem smazává její náskok a doslova v posledních desítkách metrů získává melechovský trůn pro sebe. Bodový rozdíl mezi oběma závodnicemi převedený na stvořidelský čas je pouhopouhých 9 vteřin.

Věříme, že i příští rok nebude na našich závodech nouze o podobná dramata, doufáme v rozšíření řady a návrat všech "superkohoutů", ale především se těšíme na Vás na všechny, kteří svou účastí vytváříte jedinečný kolektiv, který dává všem závodům svou tvář.