Rozhovor Pecha 2019

Rozhovor se zakladatelem Melechovského triatlonu Jirkou Pechou

Už za necelý měsíc nás čeká dvaadvacátý ročník Melechovského triatlonu. I když jsou přípravy v plném proudu, zakladatel závodu Jirka Pecha si tradičně našel čas na zodpovězení pár otázek.

 

Jirko, na začátku se ještě vraťme o ten téměř rok zpět – jaký pro tebe byl loňský jedenadvacátý ročník Melechovského triatlonu?

 

Loňský ročník byl skvělý, třetí dekádu historie našeho závodu jsme zahájili se vší parádou! Počasí jsme „objednali“ skoro ideální, dorazila spousta závodníků, všechno běželo jak na drátkách, prostě bez výhrad. Já osobně jsem hrozně rád, že nám neustále roste počet dětí v rámci krásných dětských závodů s Tomášem Slavatou, kterých bylo loni přes padesát. Takže o budoucnost triatlonu na Vysočině nemusíme mít strach!

Zpátky do současnosti, termín závodu se kvapem blíží. Jak aktuálně probíhají přípravy?

Intenzivněji se závodu věnujeme někdy od přelomu března a dubna, kdy nám přijede z tiskárny pozvánka; od loňska má pozvánka novou grafickou podobu, která se – podle toho, co jsem slyšel – lidem moc líbí. Pak chystáme registrační systém, řešíme různou administrativu atd. Máme zařízené medaile, diplomy, ceny pro vítěze a spoustu dalších věcí. Teď už je v plném proudu elektronická registrace, aktuálně máme skoro dvacet přihlášených závodníků. Ta největší práce nás samozřejmě čeká v týdnu před závodem, kdy se pořadatelská parta postupně sjede na chatě pod Melechovem a připravíme samotné tratě i zázemí. Moc mě těší, že se kolem toho závodu vytvořila parta skvělých lidí, kteří s přípravou a organizací každý rok pomáhají – bez nich by to prostě nešlo!

Máte pro závodníky připravenou letos nějakou novinku?

Jednu „novinku“ nám připravili silničáři, kteří nám zavřeli příjezdovou cestu přes obec Kouty. Ale nebojte, není problém se k nám dostat – všechny příjezdové cesty budou dobře označené tradičními žlutými cedulemi, podrobný návod jsme dali i na web.

Teď k té hlavní novince, kterou vnímám hrozně pozitivně. Letos za námi na Melechov dorazí náš kamarád a skvělý sportovec Michal Šiška, což je borec, který jako jeden z minima lidí na celém světě jako vozíčkář zvládl Ironmana na Havaji. Michal je teď po několika náročných operacích a potřebuje intenzivní rehabilitaci, aby se mohl vrátit nejen k tréninku, ale hlavně do běžného života. My jsme se rozhodli Michalovi alespoň trochu pomoct; takže mu věnujeme 10 korun z každého zaplaceného startovného. Tu částku, kterou vybereme na startovném, pak prostě a jednoduše zdvojnásobíme ze svého a zároveň zkusíme vymyslet ještě další možnosti, jak tu částku zvýšit. Takže letos má náš triatlon ještě takový nový rozměr.

Na co všechno se mohou letos závodníci těšit?

Já doufám, že to bude opět pěkný zážitek nejen pro závodníky, ale i pro jejich rodiny. Věřím, že si užijí závod na krásných tratích v okolí Melechova, pochutnají si na skvělém obědě v restauraci Na Vršku, která nám jako vždy vytváří parádní zázemí, a zrelaxují tělo i mysl během masáže od našeho kamaráda Osvalda a jeho party. Masáže jsou zdarma už od rána i pro doprovod závodníků, takže zatímco závodník se potí na trati, jeho „drahá polovička“ si může v klidu dopřát relaxaci na masáži J

Nemůžu samozřejmě zapomenout ani na už zmíněné na dětské závody – ty začnou v režii Tomáše Slavaty někdy kolem 13.hodiny, hned po doběhu hlavního závodu. Z dětských závodů mám čím dál větší radost, je fakt zážitek to dětské nasazení a radost sledovat!

Předpokládám, že jako zakladatel závodu nebudeš ani letos chybět na startu, je to tak? S jakými ambicemi?

No jasně, tenhle závod nemůžu vynechat! I když letos byla moje účast díky tomu, že jsem si takhle po padesátce vyzkoušel, jaké to je letět přes řídítka do křoví, mlází a pařezů, trošku v ohrožení. Asi dva měsíce jsem díky natlučeným zádům a kyčli nemohl na kolo ani běhat, takže natrénováno moc nemám a od toho se tak nějak automaticky odvíjejí ty ambice… J Ale to vůbec nevadí, já už dávno mám ambici hlavně v pořádku závod dokončit a celý ten den si užít. A věřím, že se mi to povede stejně parádně jako loni!

Jirko, díky moc za rozhovor a 27.července na Melechově na viděnou!