Rozhovor se zakladatelem Melechovského triatlonu Jirkou Pechou 2018

Rozhovor se zakladatelem Melechovského triatlonu Jirkou Pechou

Už za necelý měsíc vstoupí Melechovský triatlon do třetí dekády své existence. I když jsou přípravy v plném proudu, zakladatel závodu Jirka Pecha si tradičně našel čas na zodpovězení pár otázek.

 

Jirko, vraťme se ještě krátce k loňskému jubilejnímu dvacátému ročníku. Jak sis ho, coby zakladatel závodu, užil?

Bylo to naprosto neuvěřitelné, děkuju všem, kteří si to jubileum s námi loni užili! Dorazila spousta lidí, krásně vyšlo počasí, atmosféra skvělá, prostě paráda! Samozřejmě na mě v některých chvílích dolehla určitá nostalgie a vzpomínky, když jsme s pár kamarády v roce 1998 startovali první ročník, ale pocity radosti a toho, že má opravdu smysl ten závod pořádat, byly určitě to nejsilnější. Navíc mám radost, že se kolem závodu za ty roky vytvořila skvělá parta lidí, kteří s přípravami a organizací obrovsky pomáhají a bez kterých by to prostě nešlo.

Zpátky do současnosti, termín závodu se kvapem blíží. Jak aktuálně probíhají přípravy?

Intenzivněji se závodu věnujeme někdy od přelomu března a dubna, kdy začíná vznikat pozvánka, která dostala letos ještě hezčí podobu než v minulých letech, chystáme registrační systém, řešíme různou administrativu atd. Máme zařízené medaile, diplomy, ceny pro vítěze a spoustu dalších věcí, běží elektronická registrace, která v posledních dvou ročnících osvědčila; aktuálně máme zhruba dvacítku přihlášených závodníků. Ta největší práce nás samozřejmě čeká v týdnu před závodem, kdy se pořadatelská parta postupně sjede na chatě pod Melechovem a připravíme samotné tratě i zázemí.

Na co se letos mohou závodníci a jejich doprovod těšit? Co jste pro ně připravili?

Každý rok říkám, že chceme připravit pěkný zážitek nejen pro závodníky, ale i pro jejich rodiny. Věřím, že závodníci si užijí závod na krásných tratích v okolí Melechova, v ceně startovného je jako vždy skvělý oběd v restauraci Na Vršku, která závodu vytváří parádní zázemí, nebo třeba masáže od našeho kamaráda Osvalda a jeho party. Masáže jsou zdarma už od rána i pro doprovod závodníků, takže zatímco závodník se potí na trati, jeho „druhá polovička“ si může v klidu dopřát relaxaci na masáži J

Nezapomínáme samozřejmě ani na děti – dětské závody už se staly nedílnou součástí našeho závodu. Letos proběhnou opět pod taktovkou nejpovolanějšího z povolaných – Tomáše Slavaty a jeho Hromové party. Odstartujeme je hned po doběhu hlavního závodu, zhruba někdy kolem 13.hodiny.

Předpokládám, že jako zakladatel závodu nemůžeš chybět na startu. Jaké jsou ambice?

Ambice? No, jako každý rok chci samozřejmě vyhrát! J Teď vážně, nějaké větší ambice už mě dávno přešly, přece jen už taky nejsem nejmladší J Poslední roky si chci závod hlavně užívat, výsledný čas nebo pořadí už dávno nejsou to hlavní. Letos jsem si vymyslel takovou novou neoficiální kategorii - závod pojedu se svojí jedenáctiletou dcerou, takže hlavní ambice je určitě dokončit. A samozřejmě, kdyby se našel nějaký další rodič, který by se do této „kategorie“ chtěl se svým potomkem přihlásit, budu jenom rád!

Jirko, díky moc za odpovědi a 28.července na Melechově na viděnou!